Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια: Η '' Βασίλισσα '' της Γαλικίας που έχασε το στέμμα της

 









''Το 1906 ιδρύθηκε από την Τοπική κοινότητα της Γαλικίας η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ξεκινώντας για ένα όνειρο.  Ενενήντα - τέσσερα χρόνια αργότερα αυτό θα πραγματοποιηθεί, όταν "το καμάρι της Γαλικίας " κατακτά το πρωτάθλημα , μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα στις δύο υπερ-δυνάμεις του Ισπανικού πρωταθλήματος, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ωστόσο η "Σούπερ - Ντέπορ " είκοσι χρόνια μετά το πρωτάθλημα και τις επιτυχίες της, παλεύει στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, έχοντας και πάλι ένα όνειρο. Να γυρίσει μία μέρα στα μεγάλα σαλόνια της La Liga, εκεί που ανήκει..''



Ο Χοσέ Αμπάλο, ξεκίνησε από την Γαλικία για το Λονδίνο για σπουδές, το 1904. Το νεοσύστατο τότε ποδόσφαιρο τον γοήτευσε και τον ενέπνευσε. Όταν γύρισε,  αποφάσισε να το μάθει σε όλους τους φίλους και στην συνέχεια στην τοπική κοινότητα, σε μια αρένα που χρησιμοποιούταν κυρίως για ταυρομαχίες.
Έτσι το 1906, ιδρύεται στην Γαλικία, η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της Πόλης. Η ομάδα θα ονομαστεί από τον Βασιλιά Αλφόνσο Ρεάλ Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Η "Ντέπορ " αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε υψηλό επίπεδο, το 1928 ντεπουτάροντας στην Σεγούντα Ντιβιζιόν, δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Η ομάδα έμεινε στάσιμη για αρκετά χρόνια, 13 συγκεκριμένα και τελικά το 1941 την πανηγύρισε πηγαίνοντας στην μεγάλη κατηγορία του Ισπανικού πρωταθλήματος. Εκείνα τα χρόνια η ομάδα της Γαλικίας, χρησιμοποιούσε παίκτες από τις ακαδημίες, με τα '' φυτώρια '' της να αποδεικνύονται τρομερά, αφού έβγαλε πολλά διαμαντάκια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Ακούνια και Αμαράνθο, με τον πρώτο να κατακτά το ιδιαίτερο βραβείο '' Ρικάρντο Θαμόρα '' και τον δεύτερο να πηγαίνει στην Ρεάλ Μαδρίτης και να κατακτά όλους τους τίτλους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μοναδικός Ισπανός παίκτης που έχει κατακτήσει την χρυσή μπάλα, Λουίς Σουάρεθ έχει ξεκινήσει από τις ακαδημίες της '' Ντέπορ''. 







Το καλοκαίρι του 1988 και μετά από μια περίοδο δύσκολη και άσχημη για όλους στην Λα Κορούνια, με τις καθιερωμένες προεδρικές εκλογές να μην φαίνονται πως μπορούν να εκλέξουν κάποιον ικανό πρόεδρο. Ο Σέζαρ Λεντόιρο ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη της Κορούνια εκλέγεται ως νέος πρόεδρος και αρχίζει τα δικά του "θαύματα ". Η στήριξη από την τοπική κοινότητα ήταν μοναδική. Ανανέωση μελών, οπαδική αφύπνιση των φιλάθλων, ξεκίνημα μιας νέας αρχής στην ιστορία του συλλόγου. Η Ντεπορτίβο είχε τέτοια ανάγκη για αναγέννηση, που όλος ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από τον Λεντόιρο με ένα σύνθημα " Μια ομάδα που θα ανήκει σε όλους ".
Ο Αρσένιο Ινγκλέσιας ανέλαβε τα ηνία και τον πάγκο της ομάδας και σιγά σιγά η Ντέπορ επέστρεφε. Μετά απο δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια εκτός πρώτης κατηγορίας (1973) η ομάδα γύρισε το 1992. Έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στα κορυφαία σαλόνια, η ομάδα τερματίζει στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, επίδοση που αποτελεί καλύτερη μετά την 4η θέση του 1942! Στα δύο χρόνια που ακολουθούν η Ντέπορ τελειώνει την σεζόν στην δεύτερη θέση, προκαλώντας το απόλυτο αμόκ στους οπαδούς της.


Η βάση αυτής της επιτυχίας ήταν το πλάνο του προέδρου της ομάδας, αφού τα έσοδα πολλαπλασιάστηκαν και έγινε ένα ωραίο κράμα μεταξύ νέων και πιο έμπειρων παικτών.

Οι παίκτες που ήρθαν ήταν εξαιρετικά ποιοτικοί, με τους Μπεμπέτο, Σίλβα, Ρεκάρτε, Ριμπέρα και Ντονάτο να γίνονται σήμα κατατεθέν της ομάδας.


Ο Μπεμπέτο ήταν ένα πραγματικό πιστόλι σκοράρει ασταμάτητα, κατακτώντας και το χρυσό παπούτσι. Η Ντεπορτίβο παίρνει για πρώτη φορά εισιτήριο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, χάνει το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική, την σεζόν 93/94 με ήττα εντός έδρας από την Βαλένθια.


Την εκδίκηση της πήρε η Ντέπορ το καλοκαίρι του 1995, κατακτώντας το κύπελλο Ισπανίας απέναντι στην Βαλένθια, χάρις σε γκολ του Αλφρέδο στο τέλος του αγώνα. Το Copa Del Rey αποτέλεσε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας από την Γαλικία.


Ο Αρσένιο Ινγκλέσιας μετά την κούπα του 95' είπε αντίο στην Λα Κορούνια και έδωσε τα κλειδιά στον Ουαλό Τόσακ.

Ο Βρετανός προπονητής, είχε έναν κάπως ιδιόρρυθμο χαρακτήρα με τις σχέσεις του με τον μεγάλο αστέρα της ομάδας, Μπεμπέτο να οδηγούνται στα άκρα. Με αυτά και με αυτά, ο Μπεμπέτο απομακρύνθηκε από την ομάδα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς , ενώ η θητεία του Τόσακ έληξε άδοξα αφού οι οπαδοί της ομάδας κουράστηκαν από τον ανισόρροπο χαρακτήρα του.


Ταυτόχρονα, οι Ριβάλντο, Νούνο και Κονσεϊσάο έχουν καταφθάσει στην ομάδα.

Ο πρόεδρος της Ντέπορ, είχε την φαεινή ιδέα να εμπιστευτεί τον προπονητή της άλλης εχθρικής δύναμης της Γαλικίας, Θέλτα. Ο Χαβιέρ Ιρουρέτα ήταν πιθανώς ο λόγος που η ομάδα της Ντέπορ έγινε " Σούπερ Ντέπορ " στις αρχές των 00's.


Μπορεί στην πρώτη του χρονιά να μην πέτυχε πολλά, αλλά στην δεύτερη με τις "ντόπες" των Μακάι και Σάντσεθ η Λα Κορούνια ακουμπάει Ουρανό. Νικάει όλους τους μεγάλους και στο τέλος κατακτά το πρωτάθλημα ολοκληρώνοντας ένα πολύ όμορφο παραμύθι.


Το πρωτάθλημα σήμαινε και Τσάμπιονς Λιγκ, με την ομάδα να πετυχαίνει σπουδαία πράγματα την πρώτη σεζόν αγγίζοντας ημιτελικά άλλα έπεσε πάνω στην εξίσου σπουδαία Λίντς, όπου και αποκλείστηκε.

Ωστόσο τα σπουδαία έγιναν την σεζόν 03/04. Η Λα Κορούνια φτάνει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κάνοντας μια τρελή ανατροπή κόντρα στην Μίλαν από την ήττα με 4-1 στο Σαν Σίρο στην νίκη με 4-0 στην Γαλικία. Αλλά και τότε έπεσε πάνω σε μία δαιμονισμένη ομάδα, την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο η οποία στο τέλος πήρε και το τρόπαιο.


Το καλοκαίρι του 2005 ο Ιρουρέτα αφήνει την ομάδα, μετά από μια τρομερή οκταετία. Τότε άρχισε και η καθίζηση της Λα Κορούνια . Η Ντεπορτίβο άρχισε να χάνει τους στόχους της, την προσήλωση της,  ερχόντουσαν παίκτες που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας της ομάδας.


Το 2009 ο Λεντόιρο, παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στα οικονομικά του συλλόγου και του 2014 αποχώρησε από την διοίκηση του συλλόγου μετά από 25 έτη στην ομάδα.

Το 2018 βλέπουμε την Ντεπορτίβο Δε Λα Κορούνια να πραγματοποιεί την τελευταία της παρουσία στην μεγάλη κατηγορία και από τότε παλεύει με τα φαντάσματα των μικρότερων κατηγοριών.

Ακόμα όμως και αν το "καμάρι της Γαλικίας" δεν επιστρέψει ποτέ στις υψηλές πτήσεις και στα μεγάλα σαλόνια έχει προλάβει να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιερή βίβλο του Ισπανικού ποδοσφαίρου..



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπελλο Ελλάδος: Ήττα και πρόωρος αποκλεισμός για τον ΟΦΗ

 Άτυχος και μάλλον άστοχος στάθηκε ο ΟΦΗ στο σημερινό (20/10) παιχνίδι με την Κηφισιά ενόψει της 5ης φάσης του κυπέλου Ελλάδος, όπου η Αθηναϊκή ομάδα προκρίθηκε νικώντας τον ΟΦΗ με 1-0. Ο ΟΦΗ συνεχίζει τις μη ικανοποιητικές εμφανίσεις πληρώνοντας τα λάθη των μεταγραφών που άργησαν να γίνου από την αρχή της σεζόν. Οι Κρητικοί ταξίδεψαν στην Αθήνα όπου αντιμετώπισαν σήμερα (20/10( την Κηφισιά για την 5η φάση του κυπέλου Ελλάδος. Οι Κρητικοί μπήκαν στο παιχνίδι με «κατεβασμένα ρολά» καθώς η απόδοση του ήταν κακή μη βγάζοντας φάσεις και ιδίως στο 1ο ημίχρονο, σε αντίθεση με την Κηφισιά η οποία μπήκε απειλητικά από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η Κηφισιά άνοιξε το σκορ στο 2ο ημίχρονο στο 64' με τον Κουιρουκίδη και πήρε το εισιτήριο για τους «16» του της διοργάνωσης. Οι «ασπρόμαυροι» από την άλλη εκτός από την απογοητευτική εμφάνιση και τον αποκλεισμό, επιστρέφουν Κρήτη με τραυματίες και μάλιστα με βασικούς παίκτες, αφού οι Ντιουσέ, Μεγιάδο και Γιαννούλης αποχώρησαν από το ματς λόγω ενοχλήσεων

Προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βολλευ γυναικών, η Εθνική μας ομάδα νίκησε την Αυστρία.

Λάρισα, 9/5/2021, η Ελληνική ομάδα νίκησε και την Αυστρία με 3-0 σετ, 25-14,25-8,25-18 και με τρεις συνεχόμενες νίκες βαδίζει προς την πρόκριση σε ακόμη μια τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η εμφάνιση μας ήταν πολύ καλή και αγωνίστηκαν μάλιστα και οι δέκα από τις δώδεκα αθλήτριες. Ο επόμενος γύρος θα διοργανωθεί στο σταγερ της Αυστρίας και αναμένουμε την τυπική επικύρωση της πρόκρισης.

Προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βολλευ ανδρών, η Εθνική μας νίκησε και το Αζερμπαϊτζάν.

Τιφλίδα, 9/5/2021, η Εθνική μας μετά από ακόμα μια καλή εμφάνιση νίκησε εύκολα και το Αζερμπαϊτζάν με 3-0 σετ. 25-21,25-19,25-18. Ξεχώρισε για άλλη μια φορά ο πρωτοψάλτης με 11 πόντους και εντυπωσίασε με πολύ αποτελεσματική απόδοση ο νεαρός Νικόλαος Μίλης με 12 πόντους. Πλέον ο δεύτερος γύρος που θα κρίνει την πρόκριση θα παιχτεί στο Μαυροβούνιο το ερχόμενο σαββατοκύριακο.