Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άλαν Σίρερ: Ο Απόλυτος Άγγλος επιθετικός των 90's

 




Ο Άλαν Σίρερ αποτελεί τον κορυφαίο επιθετικό των 90's στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού ο Άγγλος ήταν ο ορισμός του τέλειου φορ. Σκοράροντας κατά ριπάς, παίζοντας με όλη του την ψυχή και κυρίως ματώνοντας την φανέλα της Νιούκαστλ όσο κανείς, έχει γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιερή βίβλο του Αγγλικού πρωταθλήματος.


Ξεκίνησε στην Σαουθάπτον και έδειξε από την αρχή πως έχει στο αίμα του το γκολ. Στην 9 Απριλίου 1988 και σε ηλικία 17 ετών, λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ, πέτυχε χατ-τρικ απέναντι στην Άρσεναλ και έγινε ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει να βάλει τρια γκολ σε ένα παιχνίδι. Σε τέσσερα χρόνια στους "Αγίους " σημείωσε 118 συμμετοχές με την φανέλα της ομάδας, ενώ σκόραρε 23 φορές.

Το 1992 ήρθε η μεταγραφή του στην Μπλάκμπερν. Ένας τραυματισμός του, τον ανάγκασε να χάσει αρκετά μεγάλο μέρος της χρονιάς, αλλά πρόλαβε και σκόραρε 16 τέρματα σε 21 παιχνίδια. Η επόμενη χρονιά ήταν αρκετά παραγωγική για τον Σίρερ αφού πέτυχε 31 τέρματα σε 40 αγώνες, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στην δεύτερη θέση.

Την σεζόν 94-95 η Μπλάκμπερν έκανε μία μυθική σεζόν, τρέλανε τους πάντες, ο Σίρερ "πυροβολούσε" αδιακρίτως φτάνοντας τα 34 γκολ  , ο Κρις Σάτον έδωσε τα στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα και στο τέλος της σεζόν η ομάδα σήκωσε το πρωτάθλημα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Μάντσεστερ Γιουνάϊντέντ, με τον Άγγλο στράικερ να αναδεικνύεται  και σε κορυφαίο σκόρερ  της κατηγορίας.

Το 1996, η Γιουνάϊντέντ κυνηγάει μανιασμένα τον Σίρερ, ώστε να τον κάνει δικό της. Στους "κόκκινους διαβόλους " άρεσε αρκετά ο βραχύσωμος Άγγλος επιθετικός αφού οι φήμες γύρω από το όνομα του και την ομάδα του Μάντσεστερ έδιναν και έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο ο ίδιος θα την απορρίψει για χάρη της Νιούκαστλ, η οποία δαπάνησε το ποσό ρεκόρ για την εποχή των 15 εκατομμυρίων Λιρών.

Ο Σίρερ στους "ανθρακωρύχους " θα λατρεύει όσο κανένας. Ανέπτυξε ισχυρό δέσιμο με τον κόσμο, αφού τιμούσε και ίδρωνε την φανέλα της ομάδας όσο κανείς άλλος, ενώ πάντα είχε σταθερή έφεση στο σκοράρισμα. Σε 303 συμμετοχές μέτρησε 148 γκολ με την φανέλα της Νιούκαστλ. Τον Απρίλιο του 2006 και μετά απο δέκα χρόνια στο St' James Park, ανακοινώνει το φινάλε της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό, στα 36 του έτη.

Ο Σίρερ μπορεί να μην κατέκτησε κάτι με την Νιούκαστλ αλλά χάραξε το όνομα του αρκετά βαθιά στις συνειδήσεις των οπαδών, οι οποίοι ακόμα τον θεωρούν ως τον σπουδαιότερο παίκτη που πέρασε από την Νιούκαστλ.

Τα μαθήματα ρομαντισμού που έχει δώσει ο Άλαν καθώς και η επιλογή του να μην προτιμήσει τα εύκολα της Γιουνάιντεντ, είναι ένας ωραίος συνδυασμός που δίνει  ακόμα και τώρα χρώμα στην στρογγυλή θεά και στις όμορφες ιστορίες που εκείνη έχει προσφέρει. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπελλο Ελλάδος: Ήττα και πρόωρος αποκλεισμός για τον ΟΦΗ

 Άτυχος και μάλλον άστοχος στάθηκε ο ΟΦΗ στο σημερινό (20/10) παιχνίδι με την Κηφισιά ενόψει της 5ης φάσης του κυπέλου Ελλάδος, όπου η Αθηναϊκή ομάδα προκρίθηκε νικώντας τον ΟΦΗ με 1-0. Ο ΟΦΗ συνεχίζει τις μη ικανοποιητικές εμφανίσεις πληρώνοντας τα λάθη των μεταγραφών που άργησαν να γίνου από την αρχή της σεζόν. Οι Κρητικοί ταξίδεψαν στην Αθήνα όπου αντιμετώπισαν σήμερα (20/10( την Κηφισιά για την 5η φάση του κυπέλου Ελλάδος. Οι Κρητικοί μπήκαν στο παιχνίδι με «κατεβασμένα ρολά» καθώς η απόδοση του ήταν κακή μη βγάζοντας φάσεις και ιδίως στο 1ο ημίχρονο, σε αντίθεση με την Κηφισιά η οποία μπήκε απειλητικά από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η Κηφισιά άνοιξε το σκορ στο 2ο ημίχρονο στο 64' με τον Κουιρουκίδη και πήρε το εισιτήριο για τους «16» του της διοργάνωσης. Οι «ασπρόμαυροι» από την άλλη εκτός από την απογοητευτική εμφάνιση και τον αποκλεισμό, επιστρέφουν Κρήτη με τραυματίες και μάλιστα με βασικούς παίκτες, αφού οι Ντιουσέ, Μεγιάδο και Γιαννούλης αποχώρησαν από το ματς λόγω ενοχλήσεων

Προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βολλευ γυναικών, η Εθνική μας ομάδα νίκησε την Αυστρία.

Λάρισα, 9/5/2021, η Ελληνική ομάδα νίκησε και την Αυστρία με 3-0 σετ, 25-14,25-8,25-18 και με τρεις συνεχόμενες νίκες βαδίζει προς την πρόκριση σε ακόμη μια τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η εμφάνιση μας ήταν πολύ καλή και αγωνίστηκαν μάλιστα και οι δέκα από τις δώδεκα αθλήτριες. Ο επόμενος γύρος θα διοργανωθεί στο σταγερ της Αυστρίας και αναμένουμε την τυπική επικύρωση της πρόκρισης.

Προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βολλευ ανδρών, η Εθνική μας νίκησε και το Αζερμπαϊτζάν.

Τιφλίδα, 9/5/2021, η Εθνική μας μετά από ακόμα μια καλή εμφάνιση νίκησε εύκολα και το Αζερμπαϊτζάν με 3-0 σετ. 25-21,25-19,25-18. Ξεχώρισε για άλλη μια φορά ο πρωτοψάλτης με 11 πόντους και εντυπωσίασε με πολύ αποτελεσματική απόδοση ο νεαρός Νικόλαος Μίλης με 12 πόντους. Πλέον ο δεύτερος γύρος που θα κρίνει την πρόκριση θα παιχτεί στο Μαυροβούνιο το ερχόμενο σαββατοκύριακο.